call us:
2610-326987

Πως κατασκευάζω

Τρόποι παρασκευής


ΤΣΑΓΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ

Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα βάζουμε την προκαθορισμένη ποσότητα βοτάνου στην τσαγιέρα η σε ένα κατσαρολάκι .Βάζουμε το νερό να πάρει μια βράση  και το ρίχνουμε στα βότανα. Αφήνουμε  τα φρέσκα βότανα να βγάλουν τις ουσίες τους για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μισό λεπτό αρκείτο τσάι πρέπει να είναι ελαφρύ ανοιχτοκίτρινο ή ανοιχτοπράσινο.
Τα αποξηραμένα βότανα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο στο νερό με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω. 2-7 λεπτά είναι ένας καλός  χρόνος. Το τσάι που φτιάχνουμε με αυτόν τον τρόπο έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και είναι πιο ευχάριστο στο μάτι.
Οι χρόνοι  που αναφέρουμε ισχύουν για φυλλώματα και άνθη.
Οι ρίζες, οι φλοιοί και γενικά τα ξυλώδη μέρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο νερό.
Τοποθετούμε λοιπόν το νερό με τα ξυλώδη μέρη να ζεσταθούν παρέα μέχρι να πάρουν μια βράση  και αφού σβήσουμε τη φωτιά τα αφήνουμε 3-5 λεπτά επιπλέον.
Καλό είναι να διατηρούμε την ημερήσια προμήθεια τσαγιού σε ένα θερμός και να την καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΒΑΜΜΑΤΑ

Τα βάμματα είναι και αυτά εκχυλίσματα, τα οποία παίρνουμε χρησιμοποιώντας  αντί για νερό αποστάγματα δημητριακών ή φρούτων  περιεκτικότητας σε οινόπνευμα 38-40 βαθμών ή οινόπνευμα σε αυτούς τους βαθμούς.
Γεμίζουμε αραιά ένα μπουκάλι ή ένα αεροστεγές βάζο με το κατάλληλο βότανο και το καλύπτουμε με αγνό τσίπουρο ή ουίσκι σίκαλης ή βότκα. Το σφραγίζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 15 μέρες τουλάχιστον. Ανακινούμε το διάλυμα κάθε μέρα. Κατόπιν, το σουρώνουμε και τα βότανα τα στύβουμε.
Χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για τα παρασκευάσματα από οινόπνευμα.
Ανάλογα με την εμπειρία του παρασκευαστή ο τρόπος διαφέρει, άλλα αυτό προϋποθέτει πειραματισμό.

ΦΡΕΣΚΟΙ ΧΥΜΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ

Χυμούς βοτάνων φτιάχνουμε από φρέσκα βότανα  πολτοποιώντας  τα βότανα στο μπλέντερ για ευκολία, και κατόπιν παίρνουμε ένα πανί βαμβακερό και σουρώνουμε όλη την ποσότητα σε γυάλινο βαζάκι. Το εναπομείναν υλικό στο πανί το στύβουμε καλά προκειμένου να συλλέξουμε όσο το δυνατόν όλα τα υγρά.
Ο χυμός λοιπόν που έχει προκύψει από την παραπάνω διαδικασία είναι ένα περιεκτικό διάλυμα το οποίο καταναλώνουμε υπό αραίωση αν θέλουμε να το πιούμε.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ

Σε μια κατσαρόλα που βράζει  νερό τοποθετούμε το σουρωτήρι μας, και απλώνουμε τα βότανά μας, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα και σκεπάζουμε. Με αυτό τον τρόπο τα κάνουμε στον ατμό λοιπόν. Μετά από λίγο που θα έχουν μαλακώσει τα βάζουμε επάνω σε βαμβακερή γάζα και τα τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για όσο δεν το νιώθουμε κρύο. Τουλάχιστον δυο ώρες.

ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΑ

Συνήθως για να φτιάξουμε μια αλοιφή βοτανική χρησιμοποιούμε σαν βάση ζωικό λίπος.
Ψιλοκόβουμε λοιπόν τέσσερις γεμάτες χούφτες από τα βότανα που θα χρειαστούμε και τις προσθέτουμε  στο ζεσταμένο λίπος μέχρι να αρχίζουν να τσιγαρίζονται και σβήνουμε τη φωτιά .Το αφήνουμε σκεπασμένο όλη νύχτα και το πρωί το ξαναζεσταίνουμε μέχρι υγροποιηθεί  και σουρώνοντάς στο το αποθηκεύουμε σε βαζάκια γυάλινα ή πήλινα. Τα βαζάκια μας τα έχουμε προετοιμάσει ωστόσο να υποδεχτούν την κρέμα μας  αποστειρώνοντάς τα σε βρασμό ή ατμό. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Ανάλογα λοιπόν με την εμπειρία και τη γνώση του παρασκευαστή πειραματιζόμενος προκύπτουν συνταγές με διαφορετικά υλικά
Για να φτιάξουμε  λάδι βοτανικό γεμίζουμε ένα γυάλινο δοχείο αραιά με το βότανο της επιλογής μας και αναπληρώνουμε το δοχείο με αγνό λάδι ελιάς έως και δύο δάκτυλα πάνω από τη στάθμη του βοτάνου και σφραγίζουμε με καπάκι. Εκθέτουμε το δοχείο μας σε χώρο με θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς για περίπου 20-40 ημέρες. Αν επιλέξετε να το εκθέσετε στον ήλιο για ζέστη καλό είναι να είναι  καλυμμένο με ένα λευκό πανί έτσι ώστε να έχουμε την θερμοκρασία χωρίς  την ακτινοβολία του. Τα έλαια είναι φωτοευαίσθητα. Πρέπει να τα προφυλάσσουμε από το φως για να διατηρηθούν στο μέγιστο της ζωής τους.

ΛΟΥΤΡΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Μουλιάζουμε τα βότανά μας σε κρύο νερό αποβραδίς. Για ένα λουτρό με φρέσκα βότανα θα χρειαστούμε  ένα κουβά βότανα 6-8 λίτρων, με αποξηραμένα βότανα θα χρειαστούμε περίπου 200 γραμμάρια. Το πρωί τα ζεσταίνουμε λίγο, τα στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο ζεστό νερό της μπανιέρας. Η στάθμη του νερού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ύψος της καρδιάς. Το ίδιο νερό μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε άλλες δύο φορές αφού το ζεστάνουμε.